Skoči na vsebino

Klunove toplice

klunove toplice

Vsi ljudje smo po naravi vsaj malo pustolovci. Kako bomo preživljali počitnice in zabavali našo mladino je odvisno od naših pustolovskih veščin. Otroci Bušeče vasi počitnice zagotovo pričnejo kar na vaškem kopališču z zdravilno vodo.

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki ne veste kje je ta vas in še niste slišali za Klunove toplice? So redke toplice z naravno termalno vodo, v kateri se pri nas lahko namakate vse leto.

Nahajajo v bližini Cerkelj na Dolenjskem

Nahajališče Klunovih toplic je v Bušeči vasi. Če se peljete po avtocesti proti Dolenjski, potem zavijte na izvozu za Krško in pot nadaljujte po regionalni cesti v smeri Cerkelj ob Krki. Po slabih dveh kilometrih iz Cerkelj boste prispeli v Bušečo vas. Na desni strani pod cesto boste že opazili bazen in smerokaz za Klunove toplice. Če se odpravite iz Ljubljane boste za čas vožnje potrebovali dobro uro in prevozili 102 km.

Če pa se pripeljete iz Maribora po avtocesti, zavijte na izvozu Slovenska Bistrica jug in se peljite po cesti za smer Poljčane. Nadaljujte proti Podčetrtku, čez Bizeljsko do Krškega. Od tu peljite proti Cerkljam ob Krki in Bušeči vasi. Za pot iz Maribora boste za 100 km razdaljo potrebovali 1 uro in 40 minut.

Klunove toplice so stare preko 200 let

Nastanek toplic je povezan z grofom Aleksandrom Auerspergom (1770 -1818), ki je imel v lasti grad Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem. Pet let po rojstvu prvorojenca in kasneje pesnika Antona Aleksandra – Anastasiusa Grϋna / Anastazija Zelenca (1806 – 1876) je leta 1811 kupil jamo z vrelcem. Nad toplim vrelcem je dal leta 1816 zgraditi kopališče, ki deluje še danes in mu pravimo Klunove toplice.

Leta 1923 je zemljišče s toplicami od Auerspergov kupil Matija Kodričin in ga za doto prepisal hčeri Tereziji. Poročila se je z Ivanom Klunom (1888 – 1973) iz Ribnice. Po njem so toplice dobile današnje ime Klunove toplice in so še danes v lasti te družine, Roze Klun. Rosa v zdravilni vodi zaplava vsak dan, tudi pozimi.

Bazen s termalno vodo blagodejno vpliva na živčna, kostna, ledvična in želodčna obolenja

Nad severnim delom Bušeče vasi se nahaja stara kopališka stavba. Leta 1983 so zgradili zunanji bazen z dimenzijami 10 x 15 metrov in globok nekaj več kot meter. Bazen stoji v mirnem vaškem okolju med travniki in polji. Vrelec vode je obogaten z žveplom, ogljikovo in dušikovo kislino, karbonati in drugimi organskimi snovmi.

Voda ima stalno temperaturo 27⁰C ne glede na letni čas. Voda iz Klunovega izvira naj bi blagodejno vplivala na živčna, kostna, ledvična in želodčna obolenja. Če svoje zdravje želite okrepiti, so v bližini bazena tudi energijske točke

Klunove toplice obiščite ob lepem vremenu

Ker imajo Klunove toplice stalno temperaturo 27⁰C in se nahajajo zunaj, jih lahko obiščete kadarkoli, seveda je najbolje ob lepem in suhem vremenu. A za pustolovce tudi to ni ovira. Največja atrakcija so zagotovo pozimi, ko je vse naokrog zasneženo, vi pa se namakate v termalnem bazenu in uživate.

Termalna voda je blaginja za vse generacije in zagotovo bi prijala vsakomur. Tisti, ki si želite svoj izlet na Dolenjskem popestriti, potem zavijte v Klunove toplice v Bušeči vasi. Našli boste termalni bazen in vanj vstopili ne, da bi za to plačali. Bojda je v bližini škatla za prostovoljne prispevke, katerih bodo vzdrževalci bazena zagotovo veseli.

Klunove toplice imajo v okolici energijske točke, igrala in piknik prostor

Do Klunovih toplic lahko dostopate z avtomobili, motorji ali kolesi in jih parkirate tik v bližini, ob lokalu. Če želite z družino preživeti aktivni dan, potem imate v bližini lokal, kjer si lahko privoščite okrepčilo.

Bazena bodo veseli še posebno otroci, saj bodo v njem dobili občutek domačnosti. Ker so v bližini tudi igrala in piknik prostor, je to lahko prava dogodivščina za družino.

Klunove toplice so vpisane v Register kulturne dediščine

Zgodovina in ostanki kopališke stavbe so Klunove toplice uvrstile v Register nepremične kulturne dediščine Slovenije. Kopališka stavba pravokotnega tlorisa iz 19. stoletja ima polkrožna okna. Dvokapna streha je zaključena s prezračevalno konstrukcijo.

Poleg bazena je postavljen še kozolec toplar. Če se boste v bazenu greli, se nato ustavite še ob gotski cerkvi Žalostne Matere božje v južnem delu Bušeče vasi ter spomeniško zavarovani Kožarjevi hiši z gankom.