Skoči na vsebino

Kaj je Paleo dieta?

paleo-dieta

Paleo dieta ali daljše paleolitska dieta posnema prehranjevanje jamskega človeka. V tistem času so ljudje uživali le tisto kar so ujeli. Takrat ni bilo bogato obloženih trgovin in številnih bolezni, ki so danes žal del vsakdanjika. Ljudje kamene dobe niso imeli težav s prekomerno telesno težo, z boleznimi srca in ožilja, osteoporozo., kariesom,..

Skrajni čas je, da se ljudje zamislimo in stopimo korak nazaj ter začnemo jesti, se gibati in živeti vsaj približno tako, kot so naši predniki iz paleolitika. Če bo paleo dieta vaš način prehranjevanja, potem v njej ne bo prostora za predelana živila, ampak bo tovrstni način prehranjevanja resnično temeljil na naravni hrani.

Pred začetkom diete pospravite kuhinjo in spraznite omaro

Ko se odločite, da boste svoje prehranjevalne navade spremenili, je najbolje začeti kar v domači kuhinji. Da vas stresni dnevi, obveznosti, frustracije vseh vrst ne vržejo v stare pregrehe, priporočamo, da se paleo dieta prične s praznjenjem vseh omar in pospravljanjem kuhinje. Vso procesirano hrano in sladkarije spakirajte v škatlo in jo odnesite kaki dobrodelni organizaciji.

Verjetno se sprašujete katera je slaba hrana, ki jo paleo dieta odsvetuje? To so vse vrste sladkih in slanih prigrizkov, čips, čokoladice, bomboni, kosmiči vseh vrst, vsa predpripravljena hrana, kruhki in peciva, sladke pijače in sirupi, sladoled, margarine, nizkomaščobni mlečni izdelki,…

Paleo dieta priporoča nakup na lokalni tržnici

Sedaj, ko vas je paleo dieta prepričala, da boste korenito spremenili svoj življenjski slog, je čas za nakupovanje. Pojdite na lokalno tržnico ali k najbližjemu kmetu ter nakupite več vrst sezonskega sadja in zelenjave, meso vključno z drobovjem, ribe, oreščke. Vedno preberite nalepke in, če so na embalaži napisane več kot tri sestavine, se temu artiklu raje ognite.

Preden greste v nakupovanje, si lahko pripravite nakupovalni listek, ker verjetno vseh sestavin ne boste dobili na enem mestu. Z listkom je lahko vaš nakup varčnejši. Na seznam dodajte še začimbe, mlečne izdelke, polnomastne sire in skuto, zdrava olja (olivno) in masti (kokosovo, svinjska), kavo, kvaliteten čaj in mogoče še tablico črne čokolade.

Kuhajte preprosto in predvsem z ljubeznijo

Današnji hiter tempo življenja od nas zahteva vse več časa in zaradi tega vse bolj posegamo po hitro pripravljeni hrani in prigrizkih. A paleo dieta naslednji korak otežuje in od vas zahteva dnevno kuhanje neobdelane hrane. Za marsikoga sodobnika je kuhanje velika nepremostljiva ovira in ogromen časovni vložek. A ni treba, da je tako.

Paleo dieta ne zahteva kompliciranih jedilnikov, zato se tudi začetniki lahko lotijo kuhanja in ob tem še uživajo. Včasih se bo zgodila kakšna zasmojena ponev, a nič ne de. Sčasoma boste vzljubili preprosto pripravljeno hrano, saj bo njen učinek dobro vplival na vaše razpoloženje, telesno težo, zdravje in splošno počutje.

Paleo dieta podpira gibajočega človeka in zahteva popoln spanec

Paleolitski človek je vse svoje dni preživel na nogah, ker je tekal za plenom, bežal pred zasledovalci in nabiral hrano. Praktično je bil ves čas v gibanju in zaradi tega ni imel težav s prekomerno telesno težo. Danes se ljudje raje otepamo fizičnega dela, kot bi ga iskali. Rajši gremo na sprehod, kar je sicer v redu. A naše telo zmore veliko več in potrebuje stalno negovanje in krepitev srčno-žilnega sistema.

Če boste želeli, da bo paleo dieta pri vas delovala, morate v svoj vsakdan vnesti dovolj gibanja, saj se boste v nasprotnem primeru s to dieto prej zredili kot shujšali. Sodoben tempo življenja, stres in elektronske naprave nas spremljajo na vsakem koraku in posledično temu nam kradejo obilo spanca. Ker je spanje pomembno za regeneracijo in hormonsko ravnovesje, kurjenje maščob in dobro razpoloženje, ne pozabite spati vsak dan vsaj 8 ur.

Paleo dieta je način življenja

Paleo je dejansko način našega življenja, gibanja, razmišljanja in je ves čas vpleten v naš vsakdanjik. Paleo dieta daje prednost čisti in nepredelani hrani, poživljajoči fizični aktivnosti in pozitivnemu razmišljanju. Biti Paleo in živeti Paleo pomeni, da si bister ne le v nakupovanju, shranjevanju in pripravi hrane, temveč tudi bister v glavi in telesu nasploh.

Paleo dieta je torej celosten pristop, je pot do boljšega, bolj srečnega življenja. S tem postanemo najboljša različica samega sebe in prekosimo marsikatero težavo ali bolezen, ki nas pesti. Prav tako pa se izognemo lahko številnim kupom odpadkov in neželenim izdatkom.